Yhteinen kannanotto Suomen hallituksen ohjelmassa ehdotettuihin muutoksiin koskien maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaa.
Aika: 25. elokuuta, 2023 Paikka: Helsinki
Me allekirjoittaneet, yritykset, yksilöt, yhteisöt, järjestöt, ja instituutiot, olemme käyneet läpi ja analysoineet Suomen uuden hallituksen ohjelmassa ehdotetut muutokset maahanmuuttoon ja kotoutumiseen. Olemme erittäin huolissamme ja tyrmistyneitä näiden uudistusten ottamasta suunnasta.
Ehdotetut linjaukset eivät tunnusta tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden, ja osallisuuden perusperiaatteita. Linjaukset kohtelevat maahanmuuttajia pelkkinä työmarkkinoiden välineinä ja syntipukkeina eikä ihmisinä, ja se johtaa epäluottamukseen. Vastustamme jyrkästi tätä epäinhimillistä lähestymistapaa ja puolustamme yhteiskuntaa, joka arvostaa oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisia mahdollisuuksia, ja yhtäläistä pääomaa kaikille yksilöille heidän etnisestä alkuperästään, uskonnostaan, asuinasemastaan, kansalaisuudestaan tai taloudellisesta asemastaan riippumatta.
Huolellisen harkinnan jälkeen, olemme tunnistaneet useita avainkohtia hallitusohjelmassa, mitkä huolestuttavat meitä:
- Ehdotus työperäisten oleskelulupien päättämisestä työttömyyden kestäessä yli kolme kuukautta on erittäin epärealistinen ja ankara. Vaikka tämä on jo kirjattuna laissa, sitä ei on harvoin laitettu käytäntöön ja työnantajia ei ole pakotettu ilmoittamaan irtisanomisesta Migrille. Kestää usein yli kolme kuukautta löytää uusi työpaikka, ja ohjelmassa säädetyt vaatimukset hidastavat maahanmuuttajien kykyä saavuttaa vakaa työllisyys. Tämä lähestymistapa aiheuttaa henkistä stressiä ja turvattomuuden tunnetta maahanmuuttaja yhteisössä, ja se viime kädessä vahingoittaa työmarkkinoita ja mahdollisesti johtaa arvokkaan työvoiman maastamuuttoa Suomesta.
- Uudistusehdotuksien syrjivä luonne, joka mahdollistaa korkeatuloisille maahanmuuttajille nopeammat pysyvän oleskeluluvan prosessit, lisää suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta. Maahanmuuttajien luokittelu tulojen, suomen kielen taidon, ja koulutusalan perusteella vain lisää epäsuhteita. Ehdotetut uudistukset vaikuttavat suhteettoman paljon pienituloisiin välttämättömiin aloihin, jotka ovat erittäin riippuvaisia siirtotyöläisistä.
- Hallitus väittää edistävän maahanmuuttoa ja kotoutumista, mutta ehdotetut linjaukset vaikeuttavat yksilöiden maahan muuttoa ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kansalaisuuden ja pysyvän oleskeluluvan asumisajan vaatimuksien pidentäminen sekä tiukat edellytykset kielitaidolle ja tulotasolle luovat tarpeettomia esteitä ja vaikeuttavat maahanmuuttajien täyttä kotoutumista.
- Ehdotus määräaikaisten työsopimusten käytön lisäämisestä vaikuttaa suhteettoman paljon maahanmuuttaja yhteisöön, sillä he työskentelevät tilastollisesti todennäköisemmin määrä- tai osa-aikaisesti. Tämä purkaa maahanmuuttajien pääasiallista suojelua työssä, ja jättää heidät alttiiksi hyväksikäytölle ja syrjinnälle työmarkkinoilla.
Nämä ehdotetut uudistukset ovat ristiriidassa Suomen edun ja talouden tarpeiden kanssa. Lukuisat tutkimukset ja indikaattorit osoittavat, että ammattitaitoisen työvoiman maahanmuutto on välttämätöntä työvoimapulan korjaamiseksi ja tulevaisuuden talouskasvun varmistamiseksi. Pienituloiset välttämättömät työalat, jotka ovat hyvin riippuvaisia siirtotyöläisistä, kohtaavat merkittäviä haasteita näiden uudistusten myötä. Näiden huolenaiheiden valossa ehdotamme seuraavia suosituksia:
- Säilytetään nykyiset kohtuulliset kansalaisuus- ja oleskelulupavaatimukset, jotka heijastavat vakavaa sitoutumista kotoutumiseen ja antaa maahanmuuttajille turvaa ja vakautta Suomessa.
- Muutetaan työttömyyden kolmen kuukauden raja luvan perumiselle realistisemmaksi, esimerkiksi yhdeksi vuodeksi. Tämä mahdollistaisi onnistuneen työnhaun, taitojen kehittämisen, ja kielen oppimisen.
- On otettava käyttöön määräaikaisten sopimusten käyttöä koskevat tiukemmat määräykset maahanmuuttajien suojelemiseksi hyväksikäytöltä ja syrjinnältä.
- Kototutumisohjelma tulee arvioida ja päivittää perusteellisesti. Kielikokeiden ja opetussuunnitelmien tulee varmistaa niiden tehokkuus maahanmuuttajien kotoutumisen kannalta Suomeen. Kotoutumisprosessin laatua ja sisältöä tulee parantaa, jotta maahanmuuttajille voidaan tarjota tarvittavat taidot ja tukea onnistuneeseen pääsyyn työmarkkinoille.
- Yliopistoja ja korkeakouluja tulee kannustaa sisällyttämään pakollisia suomen kielen kursseja kansainvälisiin koulutusohjelmiin, mikä helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden pääsyä työmarkkinoille valmistumisen jälkeen. Lisäksi valmistuneille kansainvälisille opiskelijoille tulee tarjota mahdollisuuksia kehittää edelleen suomen kielen taitoja ja tukea heidän integroitumistaan työelämään.
- Me kehotamme hallitusta muuttamaan linjauksiensa lähestymistapaa ja katsomaan maahanmuuttajia mahdollisina arvokkaina vaikuttajina suomalaisessa yhteiskunnassa. Työskentelemällä maahanmuuttajien kanssa, eikä heitä vastaan, Suomi voi valjastaa heidän taitojaan ja kykyjään vastatakseen työmarkkinoiden haasteisiin ja edistääkseen osallistavampaa ja vauraampaa yhteiskuntaa.
Pyydämme Suomen hallitusta harkitsemaan uudelleen esittämäänsä maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaa ja omaksumaan osallistavamman, reilumman, ja tulevaisuuteen suuntautuvan lähestymistavan, joka arvostaa maahanmuuttajien panosta ja vaalii monimuotoista ja vaurasta suomalaista yhteiskuntaa. Yhdessä toimimalla voimme luoda yhteiskunnan, joka kukoistaa monimuotoisuudesta, yhtäläisistä mahdollisuuksista ja sosiaalisesta yhtenäisyydestä.