Categories
Uncategorized

Julkilausuma Suomen hallitukselle (eng-fi)

Yhteinen kannanotto Suomen hallituksen ohjelmassa ehdotettuihin muutoksiin koskien maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaa.

Aika: 25. elokuuta, 2023 Paikka: Helsinki

Me allekirjoittaneet, yritykset, yksilöt, yhteisöt, järjestöt, ja instituutiot, olemme käyneet läpi ja analysoineet Suomen uuden hallituksen ohjelmassa ehdotetut muutokset maahanmuuttoon ja kotoutumiseen. Olemme erittäin huolissamme ja tyrmistyneitä näiden uudistusten ottamasta suunnasta.

Ehdotetut linjaukset eivät tunnusta tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden, ja osallisuuden perusperiaatteita. Linjaukset kohtelevat maahanmuuttajia pelkkinä työmarkkinoiden välineinä ja syntipukkeina eikä ihmisinä, ja se johtaa epäluottamukseen. Vastustamme jyrkästi tätä epäinhimillistä lähestymistapaa ja puolustamme yhteiskuntaa, joka arvostaa oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisia mahdollisuuksia, ja yhtäläistä pääomaa kaikille yksilöille heidän etnisestä alkuperästään, uskonnostaan, asuinasemastaan, kansalaisuudestaan tai taloudellisesta asemastaan riippumatta.

Huolellisen harkinnan jälkeen, olemme tunnistaneet useita avainkohtia hallitusohjelmassa, mitkä huolestuttavat meitä:

  1. Ehdotus työperäisten oleskelulupien päättämisestä työttömyyden kestäessä yli kolme kuukautta on erittäin epärealistinen ja ankara. Vaikka tämä on jo kirjattuna laissa, sitä ei on harvoin laitettu käytäntöön ja työnantajia ei ole pakotettu ilmoittamaan irtisanomisesta Migrille. Kestää usein yli kolme kuukautta löytää uusi työpaikka, ja ohjelmassa säädetyt vaatimukset hidastavat maahanmuuttajien kykyä saavuttaa vakaa työllisyys. Tämä lähestymistapa aiheuttaa henkistä stressiä ja turvattomuuden tunnetta maahanmuuttaja yhteisössä, ja se viime kädessä vahingoittaa työmarkkinoita ja mahdollisesti johtaa arvokkaan työvoiman maastamuuttoa Suomesta.
  2. Uudistusehdotuksien syrjivä luonne, joka mahdollistaa korkeatuloisille maahanmuuttajille nopeammat pysyvän oleskeluluvan prosessit, lisää suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta. Maahanmuuttajien luokittelu tulojen, suomen kielen taidon, ja koulutusalan perusteella vain lisää epäsuhteita. Ehdotetut uudistukset vaikuttavat suhteettoman paljon pienituloisiin välttämättömiin aloihin, jotka ovat erittäin riippuvaisia siirtotyöläisistä.
  3. Hallitus väittää edistävän maahanmuuttoa ja kotoutumista, mutta ehdotetut linjaukset vaikeuttavat yksilöiden maahan muuttoa ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kansalaisuuden ja pysyvän oleskeluluvan asumisajan vaatimuksien pidentäminen sekä tiukat edellytykset kielitaidolle ja tulotasolle luovat tarpeettomia esteitä ja vaikeuttavat maahanmuuttajien täyttä kotoutumista.
  4. Ehdotus määräaikaisten työsopimusten käytön lisäämisestä vaikuttaa suhteettoman paljon maahanmuuttaja yhteisöön, sillä he työskentelevät tilastollisesti todennäköisemmin määrä- tai osa-aikaisesti. Tämä purkaa maahanmuuttajien pääasiallista suojelua työssä, ja jättää heidät alttiiksi hyväksikäytölle ja syrjinnälle työmarkkinoilla.

Nämä ehdotetut uudistukset ovat ristiriidassa Suomen edun ja talouden tarpeiden kanssa. Lukuisat tutkimukset ja indikaattorit osoittavat, että ammattitaitoisen työvoiman maahanmuutto on välttämätöntä työvoimapulan korjaamiseksi ja tulevaisuuden talouskasvun varmistamiseksi. Pienituloiset välttämättömät työalat, jotka ovat hyvin riippuvaisia siirtotyöläisistä, kohtaavat merkittäviä haasteita näiden uudistusten myötä. Näiden huolenaiheiden valossa ehdotamme seuraavia suosituksia:

  1. Säilytetään nykyiset kohtuulliset kansalaisuus- ja oleskelulupavaatimukset, jotka heijastavat vakavaa sitoutumista kotoutumiseen ja antaa maahanmuuttajille turvaa ja vakautta Suomessa.
  2. Muutetaan työttömyyden kolmen kuukauden raja luvan perumiselle realistisemmaksi, esimerkiksi yhdeksi vuodeksi. Tämä mahdollistaisi onnistuneen työnhaun, taitojen kehittämisen, ja kielen oppimisen.
  3. On otettava käyttöön määräaikaisten sopimusten käyttöä koskevat tiukemmat määräykset maahanmuuttajien suojelemiseksi hyväksikäytöltä ja syrjinnältä.
  4. Kototutumisohjelma tulee arvioida ja päivittää perusteellisesti. Kielikokeiden ja opetussuunnitelmien tulee varmistaa niiden tehokkuus maahanmuuttajien kotoutumisen kannalta Suomeen. Kotoutumisprosessin laatua ja sisältöä tulee parantaa, jotta maahanmuuttajille voidaan tarjota tarvittavat taidot ja tukea onnistuneeseen pääsyyn työmarkkinoille.
  5. Yliopistoja ja korkeakouluja tulee kannustaa sisällyttämään pakollisia suomen kielen kursseja kansainvälisiin koulutusohjelmiin, mikä helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden pääsyä työmarkkinoille valmistumisen jälkeen. Lisäksi valmistuneille kansainvälisille opiskelijoille tulee tarjota mahdollisuuksia kehittää edelleen suomen kielen taitoja ja tukea heidän integroitumistaan työelämään.
  6. Me kehotamme hallitusta muuttamaan linjauksiensa lähestymistapaa ja katsomaan maahanmuuttajia mahdollisina arvokkaina vaikuttajina suomalaisessa yhteiskunnassa. Työskentelemällä maahanmuuttajien kanssa, eikä heitä vastaan, Suomi voi valjastaa heidän taitojaan ja kykyjään vastatakseen työmarkkinoiden haasteisiin ja edistääkseen osallistavampaa ja vauraampaa yhteiskuntaa.

Pyydämme Suomen hallitusta harkitsemaan uudelleen esittämäänsä maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaa ja omaksumaan osallistavamman, reilumman, ja tulevaisuuteen suuntautuvan lähestymistavan, joka arvostaa maahanmuuttajien panosta ja vaalii monimuotoista ja vaurasta suomalaista yhteiskuntaa. Yhdessä toimimalla voimme luoda yhteiskunnan, joka kukoistaa monimuotoisuudesta, yhtäläisistä mahdollisuuksista ja sosiaalisesta yhtenäisyydestä.

Categories
Uncategorized

Negatiivinen kuva Afrikasta ja afrikkalaisista suomalaisessa mediassa

Suomessa asuu lähes 50,000 afrikkalaista ja afrikkalaistaustaista ihmistä ja määrämme on kasvanut tasaisesti. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin vielä kaukana siitä, että se tukisi tai muutoin pyrkisi edustamaan tätä ihmisryhmää. Yhteiskunta tässä yhteydessä tarkoittaa myös mediaa, mukaan lukien painetun ja virtuaalisen uutisen, TV , radion, lehdet, kirjat ja sosiaalisen median.

Afrikan tarinaa on aina kerrottu vain yhtenä tarinana…köyhyys, sota, nälänhätä, kuivuus, jne. Tästä stereotyyppisestä näkökulmasta mikä tahansa maa vaikuttaisi kaipaavan apua. Meidän on kuitenkin ymmärrettävä, että Afrikka on paljon muutakin kuin nämä kolonialistiset stereotypiansa kuten Afrikka ”valkoisen miehen taakkana”. Millään ihmisryhmällä ei ole monopolia köyhyydestä, takapajuisuudesta, sodasta, nälänhädästä jne.

Valkoisen pelastajan mielikuva satuttaa ja vaikeuttaa aitoa kehitystä

Ongelman taustalla on kolonialismi ja orjakaupan historia. Kun länsimaalaiset siirtomaaherrat astuivat Afrikan mantereelle noin 600 vuotta sitten, länsimaalainen media myös aloitti hankkeen valkoisen pelastajan mielikuvan luomiseksi. Valkoisen pelastajan myytti on vakava ongelma Euroopassa ja Suomessa tänä päivänä. Tämä tietynlainen kuva Afrikasta ja afrikkalaisista nimenomaan Eurooppalaisten pelastuksen kohteena elää edelleen vahvana länsimaalaisissa yhteiskunnissa. Tietämättömät eurooppalaiset ajattelemassa, että afrikkalaiset tarvitsevat pelastusta itseltään ja vieläpä eurooppalaisten toimesta on naurettava ajatus afrikkalaiselle. Mutta nämä ennakkoluulot ja vääristyneet ajatukset ovat syvällä. Yksi isoimmista epäkohdista onkin se, että eurooppalaiset (ja muut länsimaat) ovat olleet jo vuosisatoja riippuvaisia Afrikan mantereesta ja sen luonnonvaroista kuten mineraaleista. Afrikkalaisena voin sanoa, että Eurooppa tarvitsee pelastusta itsekin ja monesta asiasta. Ahneus, kapitalismi, kolonialismi, rasismi, itsekkyys, jne. Jokainen ihminen, joka elää näiden siivittämän maailmankuvan alaisuudessa, tarvitsee kiireellistä apua.

Nälkäisiä lapsia ja viidakkoa – kuva Afrikasta on hyvin suppea

Yksi käytännön ongelma on se, että vaikka olemme jo 2020-luvulla, afrikkalaisten representaatio ylipäätään ei ole juurikaan muuttunut yli 50 vuoden aikana. Suomalainen yhteiskunta ja länsimaalainen media ovat erityisen mieltyneet 1920-luvun Afrikan mielikuviin ja me emme oikeastaan koskaan pääse näkemään modernia Afrikkaa suomalaisessa saatikka länsimaalaisessa mediassa. Afrikkalaiset ja afrikkalaistaustaiset näytetään jatkuvasti rikollisina, laiskoina, köyhinä ja vähemmän etnisyyden edustajina mediassa (Suomessa ja muualla). Mediaa ei kiinnosta pidemmän päälle näyttää positiivia onnistumistarinoita Suomen Afrikkalaisista vaan tilaa saa vain epäsuotuisat kuvat. Länsimaalaisella ja suomalaisella medialla on historiassa pitkät juuret afrofobian kasvattamisessa ja se on johtanut osaltaan rasistiseen kulttuuriin ja vihaan afrikkalaisia kohtaan. Tämä kaikki vain siksi, että voidaan edelleen oikeuttaa ja jatkaa valkoista ylivaltaa, ylläpitää rasistisia rakenteita ja yhä siten sortaa afrikkalaisia ja afrikkalaistaustaisia. Poliisi kiinnittää erityistä huomiota afrikkalaisiin, ja ihmisiä ahdistellaan. Kaikki tämä saa juurensa myös afrikkalaisuuden negatiivisesta representaatiosta mediassa.

Tämä annettu kuva afrikkalaisista ei tule muuttumaan itsestään koska se ei ole neutraali. Se on osa kapitalistista viitekehystä, jonka tarkoitus on mm. pitää afrikkalaiset alakynnessä ja samalla ylläpitää kolonialistien ylivaltaa, joka edelleen hyväksi käyttää Afrikan manteretta ja sortaa afrikkalaisia. Afrikkalaisten epäinhimillistäminen ja negatiivinen näkökulma afrikkalaisuuteen myy ja saa näkyvyyttä. Positiivisen näkökulman tuominen esille muuttaisi koko yhteiskunnan dynamiikkaa, ja Suomen on kysyttävä itseltään haluammeko me oikeaa yhdenvertaisuutta?

Kolonisaation purkaminen on askel parempaan

Suomen ja Euroopan tulee dekolonisoida mielensä ja koulutuksensa. Eurooppa tulee pelastaa omilta ajatuksiltaan Afrikasta pelastettavana. Tämä pelastaja narratiivi ja ajatusmaailma ei auta afrikkalaisia, vaan pitää Afrikan mantereen riippuvaisena ja pönkittää lähinnä Eurooppalaisten itsetuntoa. Se ylläpitää myös stereotypiaa valta-asetelmasta, joka määrittelee maailmankuvaa Euroopasta ja Afrikasta.

Suomalaisen median dekolonisaatio kaipaa myös muutosta representaatioon. Afrikkalaiset ja afrikkalaistaustaiset ovat huonosti edustettuna Suomalaisessa yhteiskunnassa ja yleisesti länsimaissa, erityisesti vaikuttamisen ja vallan asemissa. Tämä on globaali ilmiö. Suomalainen media usein käyttää valkoisia eurooppalaisia ja muita ei-mustia ihmisiä puhumaan Afrikasta ja afrikkalaisista aiheista, ihan kuin Suomessa asuvien afrikkalaisten joukosta ei löytyisi yhtäkään asiantuntijaa. Suomalainen media myös näyttää hyvin tietynlaista kuvaa afrikkalaisuudesta mediassa ja samalla edistää ns. kolorismia antamalla tilaa lähinnä vaaleamman ihonvärin omaaville afrikkalaisille tai afrikkalaistaustaisille.

Kuten mainittu, media ei ole toistaiseksi ollut kovin kiinnostunut jakamaan positiivia onnistumistarinoita Afrikasta tai afrikkalaisista Suomessa. Media on hyvin monotonista, ja vain yksi ihmisryhmä edustaa kaikkia muitakin. Länsimaalaiset uskovat, että Afrikka ei ole edistynyt muun maailman tavalla. Tietenkin Afrikasta löytyy myös kehittyviä maita mutta sama pätee myös muihin maanosiin, kuten Eurooppaan. Afrikan mantere on täynnä moninaisuutta ja elinvoimaa ja rikkautta. Afrikassa on paljon osaamista, asiantuntijuutta, visionäärejä ja vallankumouksellisia tekijöitä – ihan niin kuin kaikkialla maailmassa. Kun media näyttää vain tiettyä kuvaa Afrikasta, myös oppineet ihmiset alkavat uskomaan siihen. On meidän yhteinen vastuumme yhteiskuntana murtaa ja poistaa tämä vääristynyt, kolonialistinen ja stereotyyppinen kuva Afrikasta ja afrikkalaisista. Tämä voisi olla hyvä askel afrikkalaisten ja afrikkalaistaustaisten ihmisten sorron poistamisessa.

Kirjoittanut: Eugene Ufoka

Categories
Uncategorized

Mikä Afrikan tähdessä on ongelmallista?

Lautapelissä on tavoitteena tutkia maanosaa ja kerätä rikkauksia etsimällä jalokiviä. Suurin ja tärkein jalokivi pelissä on Afrikan tähti. Pelaaja ottaa siis käytännössä valloittajan roolin.

Ensimmäinen ongelma pelissä on sen antama negatiivinen kuva Afrikasta vain sademetsänä, ei-kenenkään-maana, eksoottisena leikkikenttänä, jossa asuu alkukantaisia ihmisiä ja joka ei tunne aiempaa omistajuutta. Tämä kuva ei ole koskaan vastannut todellisuutta. Ennen kolonialistien saapumista Afrikan mantereella kasvoi ja kukoisti useita yhteisöjä, yhteis- ja valtakuntia. Muutamia esimerkkejä ovat Etiopian edistynyt valtio, joka taisteli ja voitti siirtomaaherrat, Malin valtakunta kukoisti vuosisatoja ja Timbuktussa oli muun muassa maailman ensimmäinen yliopisto, Beninin valtakunta sekä muinainen Egypti, jonka ihmeet olivat ja ovat tuttuja laajalti ympäri maailman. Eurooppalaiset siirtomaaherrat loivat ja levittivät virheellistä ja valheellista kuvaa Afrikasta oikeuttaakseen Afrikan valloituksen, valkoisen ylivallan ja lopulta, se myös loi valkoisen pelastajan mielenkuvan.

Toiseksi, mikään peli tai muu asia, joka kaunistelee rasistisia aatteita on vahingollinen ja loukkaava Afrikkalaisia kohtaan. Kolonialismi on kipeä osa Afrikan menneisyyttä ja sitä ei pitäisi muuntaa viihteelliseksi peliksi. Afrikka kärsii edelleen kolonialismin pahuudesta. Afrikkalaiset eivät tarvitse päivittäisiä muistutuksia kolonialismin kamaluuksista ja traumoista. Kolonialismista pitäisi opettaa Euroopan historiana – sitähän se todellisuudessa on. Kolonialismin toteutusta mm. suunniteltiin Berliinissä vuonna 1884 ja pöydän ääressä olivat Eurooppalaiset. Kolonialismi pitäisi aina olla yhdistettynä ja liitettynä Eurooppalaisiin osana heidän historiaansa Afrikassa. Eurooppalaisten ei pidä koskaan unohtaa että kolonialismi rakensi Euroopan ja pelit kuten Afrikan tähti ovat saman kolonialismin jäänteitä.

Tämä peli on monelle ensimmäinen kontakti Afrikan mantereeseen ja sellaisena, sillä on suuri vaikutus ihmisen (erityisesti lapsen) mielikuvaan ja käsitykseen Afrikasta. Afrikan tähti osaltaan mahdollistaa kolonialistisen mielenkuvan, rasismin ja afrofobian kehityksen ja sitä tulisi käsitellä sen mukaisesti.

Kirjoittaja: Eugene Ufoka